Welkom bij Vluchtelingenwerk Ridderkerk.

Naast maatschappelijke - en juridische begeleiding voor vluchtelingen op ons kantoor aan het Koningsplein in Ridderkerk zijn sinds kort ook activiteiten opgestart om vluchtelingen te begeleiden naar regulier werk, een werkervaringsplek, vrijwilligerswerk of een stageplaats.
Deze vluchtelingen worden begeleid door ervaren jobcoaches, die als vrijwilliger bij deze stichting werken.
Deze jobcoaches zijn zakelijke idealisten die hun sporen reeds in het maatschappelijk leven hebben verdiend als bv. HR manager, jurist, directeur of ondernemer en nu hun ervaring en netwerk in dienst stellen om vluchtelingen te begeleiden naar werk.
Tijdens een intake gesprek met een jobcoach wordt door hem of haar met name gekeken naar de Nederlandse taalvaardigheid, de genoten opleiding en werkervaring en motivatie van de vluchteling.
In nauwe samenwerking met de sociale dienst van de gemeente Ridderkerk worden geschikte vacatures gezocht en worden bedrijven benaderd.
Nadat voor een vluchteling een werkplaats is gevonden wordt de vluchteling gedurende enige tijd begeleid door de jobcoach en wordt door hem of haar ook regelmatig contact gezocht met de werkgever van de vluchteling.

Door de begeleider worden de volgende werkzaamheden verricht:

1. Bezoeken van instanties: zoals de Gemeente, Woonvisie en adviseren
    rondom inrichting van de woning
  2. Inschrijving in de Gemeentelijk Basis Administratie
  3. Introductie in buurt/buren/voorziening in de buurt.
  4. Contact zoeken met huisarts en andere relevante voorzieningen op het terrein van de gezondheidszorg
  5. Dossier bijwerken
  6. signaleren problemen op materieel en immaterieel terrein door verwijzing naar relevante andere instellingen (RIAGG/AMW)
  7. Het leggen van contacten met de school, jonge kinderen aanmelden bijĀ  Centrum voor Jeugd en Gezin
  8. Regelmatig huisbezoek afleggen.

Op Maandag, Dinsdag, Woensdag is er spreekuur van 9.30 -15.30 uur .
Op het spreekuur komen mensen met diverse vragen:
gezinshereniging, huur- en woonzaken, kinderbijslag, echtscheidingen, subsidieregelingen, studiefinanciering, vreemdelingenrecht, kinderopvang, vrijwillige terugkeer, uitleggen van brieven, invullen van formulieren, sport/cultuur.
Het gaat hierbij met name om informatieverstrekking, verwijzing en ondersteuning bij verzoeken of beroepsprocedure en belangenbehartiging.

VW Maasdelta
Locatie Ridderkerk